Skauti prinesú Betlehemské svetlo

12.12.2008 Prešov

Skautskí dobrovoľníci budú už 19. rok roznášať na Slovensku Betlehemské svetlo. Plamienok odpálený v Bazilike Narodenia Pána v Svätej zemi sa dostane k ľuďom v Prešove a okolitých obciach prešovského regiónu.
Obyvatelia si ho budú môcť odpáliť od prešovských skautov v utorok 23.12.2008 v čase od 6:30 do 19:00 pred Kostolom Sv. Mikuláša na Hlavnej ulici a v prípade záujmu aj 24.12.2008 na tom istom mieste od 8:00 do 12:00. Okrem tohto distribučného centra skauti roznesú plamienok aj do ostatných kostolov, nemocníc, Domova dôchodcov, Domu detí a do okolitých obcí – na večerné predvianočné omše v okolitých dedinách. Takisto tam, kde si o to požiadajú.

Malý plamienok sa odovzdáva osobným odpálením plamienka zo sviečky na sviečku, z ruky do ruky medzi miliónmi ľudí vo vyše 25 krajinách Európy, na africkom i americkom kontinente. Posolstvom Betlehemského svetla je, aby sa šíril pokoj a mier v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla.

„Naším cieľom je odovzdať plamienok z Betlehema a poslať jeho posolstvo čo najväčšiemu počtu ľudí okolo nás. A aby tento symbol ľudskej lásky, pokoja, jednoty a porozumenia zavítal počas týchto Vianoc aj k tým, ku ktorým sa doteraz nedostávalo. Chceme tým v našom meste a spolu so skautmi z ostatných miest spojiť reťazou Svetla a jeho posolstvom ľudí po celom Slovensku, “ povedal Martin Kovalík, zástupca prešovských skautov a koordinátor betlehemskej akcie v prešovskom regióne.

Na začiatku betlehemskej štafety stála tento rok jedenásťročná Marlene Irndorfer z Rakúska. V utorok 25. 11. 2008 odpálila plamienok v rodisku Ježiša Krista a v sprievode 430 pútnikov ho prepravili špeciálnym lietadlom do Linzu a do Viedne. Slovenskí skauti a delegácie ďalších dvoch desiatok krajín ho prebrali v sobotu 13. decembra 2008 počas slávnostnej ceremónie v kostole sv. Antona vo Viedni. Od tohto okamihu začalo Svetlo pokoja a mieru roznášať milión ľudí vo viac ako 25 európskych krajinách vrátane Slovenska. V nedeľu 14. decembra 2008 ho skauti počas sv. omše vo Františkánskom kostole v Bratislave slávnostne privítali na Slovensku a večer ho osobne prijal aj prezident SR Ivan Gašparovič. Plamienok tento rok skauti doručili vlakovými spojmi do 300 miest a obcí na celom Slovensku a aj na najvyššie obývané miesto na Slovensku. Už pätnásty rok bude žiariť nad Slovenskom z Observatória SAV na Lomnickom štíte.

Skauti odporúčajú všetkým záujemcom, ktorí si chcú odpáliť a bezpečne domov doručiť svetielko z Betlehema, priniesť si vlastný, pokiaľ možno krytý kahanec, petrolejku alebo svietnik so sviečkou.

Barbora Dombrovská
 

Vyberte región